(1) Angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului.Articolul 152 ind. 1: Concediul de ingrijitor
Codul muncii actualizat 2024
| Descarca integral PDF
↳ TITLUL III: Timpul de munca si timpul de odihna
↳ TITLUL III: Timpul de munca si timpul de odihna
↳ SECTIUNEA 1: Concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor
(2) Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de munca aplicabil se poate stabili pentru concediul de ingrijitor o durata mai mare decat cea prevazuta la alin. (1) .
(3) Pe durata perioadei prevazute la alin. (1) salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna anual si constituie vechime in munca si in specialitate.
(4) Prin derogare de la prevederile art. 224 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii care beneficiaza de concediul de ingrijitor sunt asigurati, pe aceasta perioada, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei. Perioada concediului de ingrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca acordate in conformitate cu legislatia in vigoare.
(5) Problemele medicale grave, precum si conditiile pentru acordarea concediului de ingrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii.
Aboneaza-te la cel mai apreciat Canal Youtube de dreptul muncii!
Vizioneaza ecran complet!
Domeniu: Dreptul muncii. Litigii și conflicte individuale/colective de muncă
Vizioneaza ecran complet!
Domeniu: Drept Comercial. Societar
Vizioneaza ecran complet!
Domeniu: Dreptul muncii. Litigii și conflicte individuale/colective de muncă
Solicita o consultatie specializata