• Tel. 0737.043.144 si 0722.415.993
  • Luni-Vineri 10:00-18:00

Suspendarea contractului de munca poate fi dispusa de angajator pe toata durata cercetarii disciplinare a salariatului

Hotararea nr. 259/C din 15 septembrie 2004
Pronuntata de Curtea de Apel CONSTANTA

Astfel, potrivit disp.art.52 al.1 lit.a codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului „pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii”.

Codul muncii comentat. Noua organizare a muncii.  Marius-Catalin Predut

art. 279 prevede, in art.246 al.1 lit.b, suspendarea contractului de munca pe o perioada de cel mult 10 zile, ca si sanctiune, in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara.In aceasta situatie, angajatorul trebuie sa respecte disp.art.267 al.1 codul muncii, respectiv efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Insa, din continutul deciziei contestate, reiese, fara echivoc, faptul ca masura suspendarii contractului de munca al contestatoarei nu constituie o sanctiune disciplinare in conf.cu art.264 lit.b codul muncii, ci este o masura aplicata in temeiul art.52 al.1 lit.a codul muncii (temei care este expres mentionat in decizie), pana la definitivarea cercetarii prealabile.
Acest aspect rezulta si din succesiunea actelor emise de catre angajator. Astfel, intimata emite decizia de suspendare a contractului de munca la data de 28.02.2004, la data de 1.03.2004 numeste, prin decizie, comisia de verificare a activitatii salariatei TR, verificare ce se finalizeaza, la 4.03.2004, prin referatul intocmit de catre aceasta comisie, iar la data de 10.03.2004, prin decizia nr.5, se ia masura desfacerii contractului de munca al contestatoarei.
Prin urmare, nefiind sanctiune disciplinara, recurenta-intimata nu avea obligatia respectarii disp.art.267 al.1 din codul muncii, astfel ca, in mod gresit, prima instanta a apreciat ca nelegala decizia, pentru nerespectarea acestor dispozitii legale.
In raport de disp.art.52 al.1 lit.a, instanta apreciaza ca masura suspendarii contractului de munca poate fi dispusa de angajator pe toata durata cercetarii disciplinare a salariatului, fiind o masura pe care legea o lasa la latitudinea angajatorului, care o poate dispune sau nu si care este conditionata doar de realizarea efectiva a cercetarilor pe perioada suspendarii.
Cum, in speta, intimata a procedat la efectuarea cercetarii disciplinare in perioada suspendarii contractului de munca al contestatoarei, decizia contestata este legala, contestatia fiind nefondata.

Prelucrare: MCP - Cabinet avocati - specializati in litigii de munca si comerciale. Contact si Programare online.

Mai multe despre:   Sanctionare disciplinara    Cercetare disciplinara    Preaviz    Decizie de concediere    Cercetare prealabila    Decizia de suspendare   


Sus ↑