• Tel. 0737.043.144 si 0722.415.993
  • Luni-Vineri 10:00-18:00

Concediere- salariata insarcinata

Intrebare:
Buna ziua,
Sotia mea lucreaza ca vanzator la un magazin de mobila. Acum un an s-a restructurat un post de vanzator, iar ea fiind pe contract determinat, era cea vizata a fi demisa. Pe hartie acel post era in plus, dar fizic, in magazin, era nevoie de el, si cum in aceeasi perioada un coleg montator/manipulant mobila si-a dat demisia, ea a fost trecuta (pe hartie) pe acest post, dar exercitand functia de vanzator in continuare (cu acordul conducerii de la Bucuresti). Acum, aceeasi conducere doreste sa elimine (indirect) si acest post - indirect deoarece se cere un raport zilnic cu ceea ce face ea ca montator/manipulant. Nu ar fi fost o problema (isi dadea demisia sau astepta sa fie demisa pe motiv de neindeplinire a sarcinilor de servici) daca intre timp nu ar fi ramas insarcinata.
Intrebarea: in aceste conditii, ar putea fi demisa pe motiv de neindeplinire a sarcinilor de servici?
Daca mai e cazul si nu ar fi evident pentru o femeie insarcinata, precizez ca a primit recomandare de la medicul ginecolog de evitare a efortului. Sper ca am fost destul de clar in explicatii pentru a putea primi un raspuns "la obiect" din partea dumneavoastra.  

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:
Potrivit OUG 96/2003, angajatorul este obligat sa modifice in mod corespunzator conditiile de munca si/sau orarul de munca pentru salariatele gravide sau sa le repartizeze la un loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa. Daca indeplinirea acestei obligatii nu este posibila, salariatele gravide au dreptul la concediu de risc maternal, in conditiile legii. Salariata gravida nu poate fi obligata de catre angajator sa presteze activitati pentru care evaluarea a riscul de expunere la agenti fizici (manipulare manuala de mase grele, alte eforturi fizice). Asadar, neindeplinirea unor astfel de obligatii nu poate constitui motiv de concediere. De asemenea, facem precizarea ca pe durata concediului de risc maternal angajatorul nu poate dispune unilateral incetarea raporturilor de munca.




Solicita o consultatie

Fill out my online form.

Alte consultatii de dreptul muncii:

Concediere- salariata insarcinata
Buna ziua, Sotia mea lucreaza ca vanzator la un magazin de mobila. Acum un an s-a rest ... Potrivit OUG 96/2003, angajatorul este obligat sa modifice in mod corespunzator conditiile de munca ...


Sus ↑