• Tel. 0737.043.144 si 0722.415.993
  • Luni-Vineri 10:00-18:00

Organizare greva

Intrebare:
Buna ziua,
Va cer ajutorul si as vrea sa ma directionati spre un link sau daca nu, poate imi spuneti pe scurt dumneavoastra, cum pot organiza o greva, incepand cu cea japoneza, apoi temporara (1.2 h), si terminand cu cea generala. Va spun pe scurt despre ce este vorba: lucrez la patron, o firma mare, frantuzeasca, ne-au taiat orele suplimentare, ramanem peste program la munca, nu suntem platiti. Care sunt pasii care trebuie sa-i fac pt a organiza o greva de avertisment pt inceput, de ce ar trebui sa ma feresc, care sunt riscurile si de ce ar trebui sa tin cont. Mentionez ca am sustinerea colegilor, insa vrem sa facem totul ca la carte. Va multumesc anticipat pt eventualul raspuns, o zi deosebita!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:
Daca in cadrul unitatii in care lucrati dvs nu sunt organizate sindicate reprezentative, hotararea de a declara greva se ia de catre reprezentantii angajatilor, cu acordul scris a cel putin ¼ dintre angajati. Aceasta hotarare, mentionand momentul declansarii grevei, se comunica angajatorului cu cel putin 2 zile inainte.
Inainte de a organiza greva, trebuie sa parcurgeti procedura obligatorie a concilierii, realizata prin intermediul unui delegat al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Procedura medierii sau a arbitrajului sunt obligatorii, daca partile, de comun acord, inainte de declansarea grevei sau pe parcursul acesteia, au decis astfel. De asemenea, inainte de a proceda la declararea grevei, trebuie desfasurata greva de avertisment, care nu poate avea o durata mai mare de 2 ore daca presupune incetarea lucrului si care trebuie sa preceada cu cel putin 2 zile lucratoare inceperea propriu-zisa a grevei.
Intrucat greva poate fi declarata doar in cadrul unui conflit colectiv de munca si doar prin respectarea etapelor mentionate, precizam ca pe durata valabilitatii unui contract colectiv de munca sau a unui acord colectiv de munca angajatii nu pot declansa conflictul colectiv de munca.
Declansarea conflictului se poate face doar dupa sesizarea in scris a angajatorului de catre reprezentantii salariatilor, precizand revendicarile angajatilor, motivarea lor, precum si solutiile propuse. Angajatorul are obligatia sa raspunda la aceasta sesizare in termen de 2 zile lucratoare de la primirea sesizarii.
Pe durata participarii la greva raporturile de munca se suspenda, mentinandu-se doar drepturile de asigurari de sanatate. Organizatorii grevei au obligatia continuarii negocierilor cu conducerea unitatii pe toata durata grevei.




Solicita o consultatie

Fill out my online form.

Alte consultatii de dreptul muncii:

Organizare greva
Buna ziua, Va cer ajutorul si as vrea sa ma directionati spre un link sau daca nu, poate imi spu ... Daca in cadrul unitatii in care lucrati dvs nu sunt organizate sindicate reprezentative, hotararea d ...
reorganizare
Va multumesc pentru raspuns ,dar reorganizarea in cazul meu se face citez,,din pacate tu nu mai poti ... Atata vreme cat vi s-a oferit un inscris in sensul ca angajatorul va permite sa nu prestati munca 15 ...


Sus ↑