• Tel. 0737.043.144 si 0722.415.993
  • Luni-Vineri 10:00-18:00

Articolul 196: Reglementarea activitatii de formare profesionala

Codul muncii actualizat 2024 | Descarca integral PDF
   ↳ TITLUL VI: Formarea profesionala
        ↳ CAPITOLUL I: Dispozitii generale

(1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.




Comentariu art. 196 Codul muncii

Pe de o parte, angajatorul are obligatia de a asigura pentru toti salariatii participarea la programe de formare profesionala, iar, pe de alta parte, salariatii au dreptul de acces la formarea profesionala.

Aboneaza-te la cel mai apreciat Canal Youtube de dreptul muncii!

Concedierea salariatilor si contestarea deciziei de concediere

Vizioneaza ecran complet!

Domeniu: Dreptul muncii. Litigii și conflicte individuale/colective de muncă
Dialogurile MCP (III) - Dreptul la deconectare al salariatului. Respectarea timpului normal de lucru in era digitala

Vizioneaza ecran complet!

Domeniu: Dreptul muncii. Litigii și conflicte individuale/colective de muncă
Dialogurile MCP (IV) - Daunele morale acordate salariatilor in litigiile de munca

Vizioneaza ecran complet!

Domeniu: Dreptul muncii. Litigii și conflicte individuale/colective de muncă

Solicita o consultatie specializata

Fill out my online form.


Jurisprudenta art. 196 din Codul muncii - Reglementarea activitatii de formare profesionala

Dovedirea caracterului efectiv al desfiintarii locului de munca. Aprobarea organigramei societatii. Noi anunturi de recrutare
Pe rol, soluTionarea apelului civil declarat de apelanta-parata S. C. Z_ C S. R. L. , cu sediul procesual ales la sediul social din municipiul IaSi, B, _. 1, judeTul IaSi Si a apelului incident formulat de intimata-reclamanta R_ A–M_, cu domiciliul ... (Hotararea 58 din 4 februarie 2020, pronuntata de Curtea de Apel Craiova)
Imposibilitatea majorarii si reactualizarii salariului. Lipsa conditiilor de incadrare in buget

Prin actiunea în conflict de munca înregistrata la aceasta instanta sub nr. 4660/10.10.2016 astfel cum a fost precizata  ulterior (fila 19, vol. I), reclamanta __ SA a solicitat în contradictor ... (Hotararea 300 din 02 februarie 2017, pronuntata de Tribunalul Hunedoara)
Dreptul la greva al salariatilor. Incetarea voluntara a muncii de catre salariati nu este posibila decat in mod colectiv si in conditiile prevazute de lege

Prin contestatia inregistrata sub nr. ...XX, reclamantul N. -Török E. a chemat in judecata pe parata U.,,B. -Bolyai Cluj-N., solicitand instantei ca prin sentinta ce o va pronunta sa dispuna anularea deciziei nr.10.908 din data de 05.05. ... (Hotararea 2031/R din data de 01 octombrie 2015, pronuntata de Curtea de Apel Cluj)
Restituirea de catre salariat a costurilor cu formarea profesionala suportate de angajator in cazul in care are initiativa incetarii contractului de munca

Prin sentinta civila nr. ... din data de 19.12.2014, pronuntata de Tribunalul Bucuresti - Sectia a VIII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, in dosarul nr. ...X, a fost admisa cererea principala precizata formulata de reclamantul T Auro SRL, ... (Hotararea 3859 din data de 21 octombrie 2015, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)
Modalitatea de desfasurare a formarii profesionale se stabileste prin acordul partilor. Incheierea contractului de munca anterior formarii profesionale

Prin plangerea contraventionala introdusa pe rolul Judecatoriei B. sub nr. ...XX, la data de 13.11.2014, petenta  in contradictoriu cu I. T. DE MUNCA B. a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna inlocuirea amenzii co ... (Hotararea 3000 din data de 17 aprilie 2015, pronuntata de Judecatoria Braila)
Organizarea activitatii de catre angajator. Obligatia angajatorului de a asigura salariatilor sanatatea si securitatea in munca.

Prin sentinta civila nr. 7560 din data de 27.06.2014 pronuntata de Tribunalul Bucuresti Sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, in dosarul nr. ...X a fost admisa in parte cererea de chemare in judecata, astfel cum a fost precizata ... (Hotararea 1573 din data de 08 iunie 2015, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)


Sus ↑