• Tel. 0737.043.144 si 0722.415.993
  • Luni-Vineri 10:00-18:00

Articolul 217: Exercitiul dreptului sindical

Codul muncii actualizat 2024 | Descarca integral PDF
   ↳ TITLUL VII: Dialogul social
        ↳ CAPITOLUL II: Sindicatele

Exercitiul dreptului sindical al salariatilor este recunoscut la nivelul tuturor angajatorilor, cu respectarea drepturilor si libertatilor garantate prin Constitutie si in conformitate cu dispozitiile prezentului cod si ale legilor speciale.




Comentariu art. 217 Codul muncii

Dreptul de a constitui si de a se asocia intr-un sindicat este limitat prin lege pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi cele care detin functii de demnitate publica, magistratii, personalul militar, personalul din Serviciul Roman de Informatii si altii.

Solicita o consultatie specializata

Fill out my online form.


Jurisprudenta art. 217 din Codul muncii - Exercitiul dreptului sindical

Contestatie decizie de concediere dispusa fara efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile
La apelul nominal facut in SedinTa publica a raspuns aparatorul intimatei, avocat L S (in baza imputernicirii avocaTiale depusa la fila 16 dosar), lipsind contestatoarea. ... (Hotararea 546 din 22 Septembrie 2020, pronuntata de Tribunalul Neamt)
Posibilitatea reducerii programului de lucru lunar pentru liderii organizatiei sindicale. Necesitatea acordului angajatorului pentru indeplinirea atributiilor de lider sindical in timpul programului normal de lucru

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti Sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale sub nr. ...X contestatorul N. P.    a formulat contestatie fata de Decizia n. 47/24.01.2012 a Directorului General al ... (Hotararea 1245 din data de 04 martie 2014, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)
Dreptul angajatorului de a verifica indeplinirea atributiilor de serviciu de catre salariati. Utilizarea de catre salariati a resurselor informatice puse la dispozitie numai in cadrul activitatii profesionale

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Prahova sub nr. ...XX, contestatorul M. L. I. a formulat contestatie impotriva Deciziei nr. 2688/02.09.2015 emise de intimata A. D. SA, solicitand anularea acesteia si obligarea intimatei la plata ch ... (Hotararea 1525 din data de 18 mai 2016, pronuntata de Tribunalul Prahova)
Obligatia sindicatului de a apara drepturile salariatilor. Imposibilitatea obligarii sindicatului la plata salariilor

Prin cererea adresata Tribunalului S. la data de 2 iunie 2011 si inregistrata sub nr. ...X, reclamantul M. G. a chemat in judecata pe paratii S. C. „A.” S. A. S. si Sindicatul Liber Independent al S. C. „A.” S. A. S. pentru ... (Hotararea 959 din data de 28 martie 2012, pronuntata de Curtea de Apel Suceava)


Sus ↑