• Tel. 0737.043.144 si 0722.415.993
  • Luni-Vineri 10:00-18:00

Articolul 156: Conditiile si efectuarea concediului fara plata pentru formarea profesionala

Codul muncii actualizat 2024 | Descarca integral PDF
   ↳ TITLUL III: Timpul de munca si timpul de odihna
        ↳ CAPITOLUL III: Concediile
                ↳ SECTIUNEA 2: Concediile pentru formare profesionala

(1) Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).




Comentariu art. 156 Codul muncii

Acordarea concediului fara plata pentru formare profesionala poate fi fractionata, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau promovarea in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior.

Solicita o consultatie specializata

Fill out my online form.


Jurisprudenta art. 156 din Codul muncii - Conditiile si efectuarea concediului fara plata pentru formarea profesionala

Obligatia angajatorului la plata drepturilor salariale neachitate. Acordarea sporurilor si a dobanzii legale

 Prin actiunea civila înregistrata pe rolul Tribunalul C__-S_, cu nr. xxXX/21.03.2016, asa cum aceasta a fost precizata la data de 09.09.2016 (fila 205 dos.) si completata la termenul de judecata din data ... (Hotararea 329 din 14 februarie 2017, pronuntata de Tribunalul Caras Severin)
Obligatia angajatorului de a actualiza in mod corespunzator cuantumul salariului de baza brut corespunzator clasei de salarizare

 

Prin cererea înregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a VIII-a Conflicte d ... (Hotararea 165 din 16 ianuarie 2017, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)
Dreptul la greva al salariatilor. Incetarea voluntara a muncii de catre salariati nu este posibila decat in mod colectiv si in conditiile prevazute de lege

Prin contestatia inregistrata sub nr. ...XX, reclamantul N. -Török E. a chemat in judecata pe parata U.,,B. -Bolyai Cluj-N., solicitand instantei ca prin sentinta ce o va pronunta sa dispuna anularea deciziei nr.10.908 din data de 05.05. ... (Hotararea 2031/R din data de 01 octombrie 2015, pronuntata de Curtea de Apel Cluj)
Verificarea de catre instanta a legalitatii declansarii grevei. Apararea intereselor economice ale salariatilor

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului I. sub numarul de mai sus, reclamanta G. G. R. SRL a solicitat, in contradictoriu cu paratul S. L. DE H. A., obligarea paratului la incetarea grevei declarate in data de 22.01.2016 intre orele 13. 00 ... (Hotararea 2428 din data de 12 mai 2016, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)
Obligatia angajatorului de a evalua riscurile in timpul muncii este una continua. Evaluarea riscurilor in functie de dezvoltarea conditiilor de munca si a cercetarilor stiintifice

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a VIII-a Conflicte de munca si asigurari sociale sub nr. ...X la data de 14.10.2013, reclamanta P. S. a solicitat, in contradictoriu cu parata, ca prin  hotararea ce se va pro ... (Hotararea 591 din data de 04 februarie 2016, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)
Modificarea salariului prin negociere individuala cu salariatii. Aplicarea clauzelor contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate cu privire la salarizare nu intervine automat

Prin sentinta civila nr. .../07.11.2014, pronuntata de Tribunalul Bucuresti - Sectia a VIII- a Conflicte de munca si asigurari sociale, in dosarul nr. ...X, s-a admis exceptia inadmisibilitatii actiunii pentru lipsa procedurii prealabile, invocata ... (Hotararea 1599 din data de 11 mai 2015, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)
Depunerea la angajator a cererii salariatului de concediu fara plata pentru formare profesionala cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia

Prin contestatia inregistrata pe rolul Tribunalului Iasi sub nr. .../17.09.2014, contestatoarea M. D. a chemat in judecata pe intimata, solicitand anularea deciziei de desfacere a contractului individual de munca, repunerea partilor in situatia an ... (Hotararea 2156 din data de 02 decembrie 2015, pronuntata de Curtea de Apel Iasi)
Deschiderea procedurii insolventei fata de angajator. Suspendarea de drept a actiunilor salariatilor avand ca obiect plata drepturilor salariale

Prin sentinta civila nr. 1100 din data de 11.05.2012 pronuntata in dosarul nr. ...X Tribunalul Teleorman - Sectia Conflicte de Munca, Asigurari Sociale, C. Administrativ Fiscal - Complet specializat pentru litigii de munca si asigurari sociale a r ... (Hotararea 6390 din data de 23 noiembrie 2012, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)
Nulitatea deciziei de concediere disciplinara. Lipsa cercetarii prealabile si neindicarea prevederilor legale incalcate

Angajatorul a incalcat flagrant prevederile legale referitoare la convocarea salariatului la efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, care confereau acestuia dreptul la aparare, in faza prealabila in conditiile in c ... (Hotararea 7413R din 14.12.2009, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)


Sus ↑